Hockeyns storhet i Sverige

Det är få sporter som skapar samma engagemang och folkligt intresse som ishockey och Tre Kronor. Att vi dessutom får nöjet att stoltsera med mängder av viktiga pokaler från diverse turneringar sedan sportens tidiga epok gör så klart sporten ännu mer betydelsefull för oss svenskar.

Det svenska ishockeyförbundet bildades i början av 20-talet och sedan dess har sporten blivit bred och populär både nationellt och utanför Sveriges gränser. Tre kronors herrlag har bland annat vunnit två OS-guld samt hela nio VM-guld och 1996 vann även de svenska damkronorna EM-guld.

Oavsett om man är en riktig sportfåne eller inte lyckas hockeyn skapa en känsla av gemenskap och fest. Att gå på hockeymatch någonstans i Sveriges avlånga land är en upplevelse som går att jämföra med de klassiska ”byafesterna”. Det skrattas, hejas och buas – allt i en enda festlig stämning. Barn som vuxna är tillsammans och hejar med halsdukar, kepsar och banderoller fram sitt favoritlag.

Som en del av det stora hockeyintresset i Sverige har även spelandet på matcher blivit populärt bland oss svenskar, oavsett det gäller SHL eller VM. Ett tips för dig som gillar hockey både som sport och spel är att klicka in på Tippat.se där du får nyheter och riktigt bra speltips.

Siffror informerar om närmare 65 000 licensierade spelare och domare i Sverige, och totalt finns det 350 olika ishallar samt 136 isbanor runt om i landet. Förr hette Sveriges proffsliga ”Elitserien”, men döptes för några år sedan om till SHL (svenska hockeyligan) och består som allt av 14 klubblag.

Men varför är då hockey en sådan populär och folkkär sport? En krönikör i Expressen uttryckte sig ganska klockrent när han försökte ge svar på detta i en artikel: ”Hockey är den enda sport som verkligen är rock ’n roll. Hockey är vackert och brutalt. På samma gång.”