Hitta din träningsform

För att bli bra på din favoritsport gäller det inte bara att träna på den specifika sporten utan att variera aktiviteten. Det minskar risken till skador eftersom även andra muskler aktiveras och avlastar.

Kondition

Enligt folkhälsomyndigheten bör man öka pulsen rejält minst 150 minuter per vecka. Beroende på din kondition kan det räcka med powerwalk men för de flesta aktiva personer krävs det löpning eller annan mer aktiv rörelse för att komma upp i önskad puls. Andra typer av konditionsträning att testa är cykling, aerobics eller simning.

Styrka

Starkare muskler går att bygga upp på många sätt men i slutändan handlar det om att utsätta musklerna for stort motstånd. Gör det på gymmet eller hemma, ensam eller med en vän. Eller varför inte passa på att locka till dig nya vänner på gymmet med en häftig t-shirt, hitta något som passar.

Statisk

Den mest välkända statiska träningsformen är yoga. Men det finns även styrkeövningar man kan göra som till exempel plankan eller jägarvila som inte nödvändigtvis är yoga. Fördelarna med yoga är många och är ett bra komplement till ordinarie träning. Träningsformen leder bland annat till bättre balans, starkare muskler, mer uthållighet och bättre hållning.