Förbättra formen med cykling

När det gäller att komma i form finns det många potentiella vägar att ta. Den kanske viktigaste förutsättningen för att nå sitt mål är dock att välja en träningsform som passar en bäst. Har man inte ännu hittat något som verkligen passar en som handen i handsken tänkte vi här tipsa om cykling.

Den största anledning till varför cykling är en bra träningsform är för att man aktiverar flera av kroppens största muskler, däribland låren och rumpan. Detta betyder även att hjärtat får en ordentligt workout, vilket ju är något vi alla borde träna mer.

Men den allmänna bilden av cykling är ju så klart som konditionsträning och detta är troligtvis vad denna träningsform gör bäst också. Grunden för detta är att få upp pulsen, och alla som provat motionscykla vet garanterat hur lätt det är att komma upp i detta.

Till skillnad från de annars populära träningsformerna löpning och jogging är cykling väldigt skonsamt mot knäna och samtidigt lika lätt att börja med. När man cyklar kan man lätt testa sig fram för att hitta den takt som bäst passar en själv.

Precis som att löpning kräver ett par bra skor kommer man ju dock behöva en bra cykel för att börja träna cykling. Man behöver dock inte skaffa det värsta vrålåket möjligt för att kunna börja. Man kan faktiskt komma undan billigare än man tror. Titta på sajter som Cykelkraft för att hitta tips på cyklar som lämpar sig motions- och träningscykling.

Cykling är också lika mångsidig som löpning då man inte bara behöver vara ute på landsvägar för att få sig ett riktigt träningspass utan kan lika gärna ge sig ut i skog och mark. Dock så kräver det ju att man faktiskt har en cykel som är mer lämpade denna typ av terräng. Medan det går att cykla på landsvägar med en mountainbike bör man verkligen inte ta ut en landsvägscykel till skogen.

Efter du cyklat ett tag så kanske det är dags att utmana dig själv och ställa upp i exempelvis Vätternrundan. Det är en cykeltävling som passar både amatörer och de som är riktigt duktiga på cykel. Kanske du har kommit upp den nivån att du gärna utmanar både dig själv och andra i ett sådant cykellopp. Start och mål är i Motala och då det är ett motionslopp så finns det ingen officiell lista för resultaten men du vet hur lång tidi det tagit för dig runt en av Sveriges vackraste sjöar.