Extremsport

Förutom multisport finns också termen extremsport som innefattar olika sportgrenar där risken för skador är hög, där man pressar kroppen över gränsen och utmanar ödet. 

MMA

Mixed Martial Arts är en form av kampsport där man alla är välkomna, så länge de kan slåss. Här slåss karateexperter med boxare och många har fler en en kampsport under bältet. Det finns väldigt få regler inom sporten: de viktigaste är att man inte får utsätta motståndare för slag eller sparkar mot skrevet och man får absolut inte bitas. I MMA:s början var inte ens dessa två regler med.

Sporten har blivit väldigt populär och den största tävlingen, UFC, lockar tittare från hela världen. Man har börjat satsa pengar på vem som ska vinna och de tävlande följs och analyseras lika hårt som inför en vanlig boxningsmatch.

Rugby

En vanlig sport som funnits med länge, men som är väldigt brutal. Tänk er amerikansk fotboll utan alla skydd. Rugbyn är sporten där det förväntas att du ska tackla dina motståndare, du kan också utsätta dem för några tjuvnyp och du ska alltid vara i vägen.

En reporter påpekar i en artikel hur mycket rugby kan lära ut till resten av idrottsvärlden av de simpla faktum att ingen brusar upp sig och bli förbannad för att man blir tacklad eller nypt: för alla gör samma sak och i slutändan är det ett spel, ingen mätning av deras machovärde.

Parkour

Det är inte en tävling, det finns inga poäng eller vinnare, men det är en extremsport. Parkours början kom från en man som hette Raymond Belle som tränade upp sig i Vietnam. Han tränade medan de andra barnen på hans internatskola sov. Hans orädda och starka karaktär smittade av sig och inspirerade sedan hans son David Belle som utvecklade sporten med hans vänner. De tränade allt: de hängde varandra utför balkonger, de sprang tills de stupade och gjorde extrema repetitioner av alla övningar. Beller brukade börja dagen med 1000 situps, till exempel.

Idag är gruppen splittrad och det finns olika benämningar på vad de skapade. David Belle pratar Parkour medan hans vän behåll deras första namn på disciplinen: Art du Déplacement. För att göra det lättillgängligare för utlänningar har även ordet freerunning myntats.