Att börja med multisport

Multisport är en tävlingsform som funnits ett par årtionden men har de senaste åren fått ett stort uppsving mycket på grund av den ökade publiciteten i media.

Multisport är en rolig och varierande sportform och en blandning av olika grenar och färdigheter. Huvudmomenten är löpning, cykling och paddling och orienteringmoment i alla delar i olika svårighetsgrader. Ofta ingår även något äventyrsmoment som bryter av den annars ständiga förflyttningen framåt. Exempel på äventyrsinslag kan vara, klättring, simning, firning eller liknande. Klarar man inte äventyrmomentet så straffas man med straffrunda eller tilläggstid. Det finns utövare i alla åldrar inom multisport. För den oinvigde kan sporten verka avancerat men det kräver egentligen inte så mycket.

Ett tips om man vill börja med multisport är att man kan börja med att åka och kika på några tävlingar, de arrangeras över hela landet. Prata med andra intresserade och aktiva, vilket kommer att lära dig massor. Finns det en lokal klubb så anmäl dig där, de arrangerar ofta gemensamma träningstillfällen. Du behöver en del lämplig personlig utrustning för att utöva sporten men i början kan du låna dig till mycket av andra aktiva under tiden du provar på. Lämpliga träningskläder, bra skor, en cykel kan vara bra att ha egen så att den passar ens egen kropp och en bunt jävlaranamma. Det viktigaste inom sporten är dock bra planering.

Börja med att delta på gemensamma träningar och när du känner dig redo deltar du i en tävling med lite kortare bana, Swedish Adventure Race Series är de som anordnar kortare tävlingar i sverige,  och när  tiden är mogen så kommer det att falla sig naturligt att du börjar med längre tävlingar men då måste man vända kosan utanför sverige, AR World Series är stora anordnare för multisporttävlingar i världen. Du kommer att inse att det kräver en del kondition och uthållighet för att utöva sporten men det är också något som du allt eftersom tränar upp under tiden du tränar. Men det är kanske inte en sport för den helt otränade människan. Det är de laget som har förberett sig och planerat tävlingen och de som kan förutspå svårigheterna i momenten och de som klarar att snabbt växla om som kommer att vinna tävlingar.